Povratak

Rana na koži koja svrbi i širi se | Liječenje i prevencija šuge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko spralja


Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Možete li mi pomoći... Imam mačku od 7 mjeseci. Živi samnom u stanu. Povremeno izlazi van jer živim u seoskoj sredini. Naime, na njenom vratu se prije par dana pojavila jedna krastica na kojoj nema dlake. Vremenom se ta rana širi, zbog toga što je ta rana svrbi ona je tu češanjem mnogo dlake odklonila...Uglavnom, mislim da je šuga, ako jeste da li postoji neko rješenje za izlječenje? Mahir

O: Uzroci promjena na koži mogu biti raznovrsni – gljivice, bakterije, paraziti, alimentarni uzroci, metabolički, hormonalni. Svaki od tih uzroka može uvjetovati nadražaj i promjenu na koži, kod koje može doći do prekida kontinuiteta tkiva kože, koja se dodatno može kontaminirati (sekundarno inficirati). Ovisno o stupnju ozljede, rane mogu biti površinske ili duboke, a po opsegu zahvaćenog područja mogu biti lokalne ili generalizirane. Prilikom zaraštavanja rane pojavljuje se svrab kao popratni simptom, kojeg se životinja nastoji riješiti grebanjem tog područja, sa čime pratkično aktualizira i stvara ranu veće površine, dodatno je kontaminirajući bakterijama.

Pravovremena reakcija u smislu održavanja higijene rane i njene okoline raznim dezificijensima, korištenje antibiotskih masti ili sprejeva je neophodna, kao i održavanje higijene njegovog staništa. Što se tiče održavanja higijene rane i njene okoline, predlažem Vam da koristite preparat Topical Care (Diafarm) na bazi bezinficijensa chlorhexidina ili Cothivet (Vetoquino) u obliku spreja na bazi prirodnih eteričnih ulja lavande, ružmarina i drugih ljekovitih biljaka. Navedene proizvode možete kupiti u ljekarnama Pet centra.  Također,  možete koristiti i preparate sličnog djelovanja i namjene u humanoj medicini  (rivanol, betadine).

U koliko se radi o ektoparazitu – šugarcu (grinji Notoedres cati, koja bi se eventualno mogla sa sigurnošću dijagnosticirati uzimanjem strugotine ozlijeđene kože i pregledati mikroskopom), tada je riječ o vrlo kontagioznoj zaraznoj parazitarnoj bolesti. Bolest se najčešće prenosi kontaktom s drugim mačkama, zaraženim predmetima, češljevima, prostirkama, stoga je moguć prijenos uzročnika bolesti ukoliko je oboljela mačka boravila u Vašem dvorištu, a pogotovo ukoliko je bila u kontaktu s Vašom mačkom. Mačku bi svakako trebalo tretirati protiv šugaraca lijekovima armitraz, ivermektin ili ampulama Stronghold (za mačke i kuniće) koje se izdaju na veterinarski recept i ampule Advocate (za mačke i kuniće), kao dijagnostičku terapiju, kako bi se isključila ili potvrdila sumnja u zarazu šugarcima. Istovremeno možete zaštititi svog ljubimca sa navedenim ampulama kako biste prevenirali eventualnu zarazu. Advocate i Stronghold možete kupiti u trgovinama Pet centra.

Svakako Vam predlažem da i dalje budete u kontaktu  s Vašim lokalnim veterinarom.

Želim Vam puno uspjeha u liječenju Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr